Co přidat do jídelníčku v červnu?

Díky hojnému množství srážek se na zahrádce daří teplotně méně náročným rostlinám, které nám mohou zpestřit náš jídelníček. Na zahrádce aktuálně sklízíme ředkvičky, řeřichu a pažitku. Ředkvičky můžeme zakusovat jako přílohu ke studené kuchyni, zvýšit jimi pikantnost zeleninového salátu nebo udělat pomazánku. Řeřicha nám na zahrádce hodně expanduje, proto ji často využíváme jako zelenou nať do polévek, na ochucení nočků do polévky nebo pro oživení svačinky ji nasypeme přímo na namazané pečivo. Pažitku velmi rádi přidáváme do míchaných vajíček.

Výhodou ředkviček je poměrně velmi nízká energetická hodnota, takže si je můžeme bez obav dopřávat často i ve větším množství, pokud je máme rádi. Obsahují také hodně vitamínu C, takže nám pomohou podpořit naši imunitu při současných výkyvech počasí. U ředkviček nemusíme využívat pouze kořen, ale také nať např. na polévku nebo špenát. Pažitka je také bohatá na vitamín C, dále na vitamín A a betakaroten. Z minerálních látek obsahuje vyšší množství železa, vápníku, hořčíku, draslíku. Většinou jí však nekonzumujeme tak hojné množství, abychom díky pažitce dosáhli na příjem potřebných dávek těchto minerálních látek. Ale můžeme si jí náš jídelníček výborně zpestřit a ochutit.

Stále si ještě můžeme dopřát chřest, který se pěstuje i u nás, takže je v současné době i lokální plodinou. Můžeme jej výborně využít v teplé kuchyni ve formě krémových polévek, do rizota apod. Pokud máte skleník, tak už můžete sklízet první hlávky salátu. Právě hlávkový salát je výborným zdrojem vlákniny, která podporuje růst vhodných bakterií v našem střevě, což pozitivně ovlivňuje naši imunitu. Díky nízké energetické hodnotě se nemusíte bát sníst klidně i celou hlávku. Já osobně na domácí hlávkový salát nedám dopustit a již několikrát jsem zvládla sníst celou mísu na posezení. Jelikož nemám skleník, tak čekám, až mi ten můj venkovní salátek konečně doroste.

Jsem výživová poradkyně, laktační poradkyně, fitness trenérka a kouč pro Mars a Venuši.
Komentáře
Please Login to comment
  Přihlásit se k odběru  
Upozornit na