Lze jíst zdravě a přitom levně a chutně?

Spoustu lidí odrazuje od zdravého stravování myšlenka, že s těmito změnami se navýší i rozpočet na nakupované potraviny. Nemusí to být nutně pravidlem. V převážné většině případů zůstávají náklady na stravu obdobné, jen finance investujete pro tělo výhodnějším způsobem.
Někdo může dokonce ušetřit, protože přestane nakupovat nevhodné potraviny, které přispívají ke zhoršování problému s nadváhou či obezitou a krom jiného mohou mít nežádoucí složení i nutriční hodnoty.

Pokud začnete řešit úpravu svého stravování, většinou dostanete od svého výživového poradce nebo nutričního terapeuta stravovací plán, kde máte uvedené gramáže jídla, které máte za den konzumovat. To velmi dobře pomáhá k tomu, abyste věděli, čeho a kolik máte nakoupit, a podle toho si pak rozvážíte potřebné porce. Díky tomu nedochází k hromadění
zbytků potravin, takže je tento proces mnohem efektivnější a nedochází k žádným ztrátám potravin a tedy i financí. Vaše tělo tak dostane přesně to, co potřebuje.

Někteří poradci nemusejí v nastavení jídelníčku zohledňovat finanční možnosti klienta. Já se snažím o to, abyste si mohli z jídelníčku vždy vybrat. Takže je možné si zakoupit vhodné potraviny za zvýhodněnou cenu a vy víte, že vám to vystačí na určitý počet porcí. Pokud si chcete při změně stravování hlídat finance, není problém vybírat potraviny zahrnuté do jídelníčku, když jsou zrovna za zvýhodněnou cenu. Současně je též
vhodné dát přednost sezónním potravinám, protože bývají vždy cenově dostupnější a mnohem kvalitnější. Tím si zároveň můžete pohlídat i potřebnou pestrost, protože nekupujete neustále stejné druhy ovoce, zeleniny nebo potraviny od stejné firmy, ale rozšíříte si sortiment
potravin od jiných výrobců či dodavatelů. Aby vás tedy vhodné stravování
zbytečně nestálo, stačí jen lépe plánovat a pohlídat si výhodnější cenové nabídky.

Jsem výživová poradkyně, laktační poradkyně, fitness trenérka a kouč pro Mars a Venuši.
Komentáře
Please Login to comment
  Přihlásit se k odběru  
Upozornit na